Näin teet rikosilmoituksen

Rikosilmoituksen voi tehdä millä tahansa poliisilaitoksella. Rikosilmoituksen voi tehdä kuka tahansa, ilmoittajan ei tarvitse olla rikoksen uhri. Tapauksissa, jotka eivät vaadi poliisin välitöntä puuttumista, rikosilmoitus voidaan tehdä netissä. Hätätilanteessa soita 112.

Tee ilmoitus mahdollisimman pian

Rikosilmoitus on hyvä tehdä mahdollisimman pian, jotta poliisi pääsee mahdollisimman nopeasti tutkimaan rikosta. Rikosilmoituksen voi tehdä, vaikka tekijä olisi alle 15-vuotias.

Mene lääkäriin, jossa sinuilla on vammoja tai kyse on seksuaalisesta väkivallasta

Jos rikoksesta on aiheutunut vammoja, käy lääkärissä mahdollisimman pian. Voit käydä lääkärissä jo ennen poliisiasemalle menoa. Lääkärintodistusta voidaan tarvita myöhemmin oikeudenkäynnissä sekä todisteena. Mikäli kyse on seksuaalisesta väkivallasta, vältä peseytymistä ja vaatteiden vaihtoa ennen lääkärissä käyntiä.

Älä siivoa jälkiä tapahtumapaikalla

Mitään jälkiä ei pidä siivota eikä paikkoja järjestellä ennen kuin poliisi on käynyt paikalla. Vältä turhaa kävelyä rikoksen tapahtumapaikalla ennen poliisin tuloa.

Säilytä kuitit

Rikoksesta saattaa koitua sinulle suoria kuluja, esimerkiksi omaisuutta on vahingoittunut tai sinulle on koitunut lääkärikuluja. Säilytä kaikki kuitit ja pyydä tarvittaessa asiantuntijalta arvio vahinkojen määrästä.

Poliisilaitoksella

Poliisilaitoksella rikosilmoitus tehdään usein yleisellä tiskillä. Voit pyytää erillistä tilaa rikosilmoituksen tekemistä varten.

Tarkka kuvaus tapahtuneesta

Rikosilmoitukseen tarvitaan mahdollisimman tarkka kuvaus siitä mitä on tapahtunut ja ketkä ovat osallisia. Myös mahdolliset silminnäkijät ilmoitetaan poliisille.

Rikoksen vanhentuminen

Rikokset vanhenevat. Tämä tarkoittaa sitä, että poliisi ei voi tutkia rikosta eikä siitä voi saada rangaistusta, jos tapahtumasta on pitkä aika. Vanhentumisaika vaihtelee kahdesta vuodesta kahteenkymmeneen vuoteen, minkä jälkeen rikokseen epäiltyä ei voi enää syyttää. Esimerkiksi lievää vakavampi pahoinpitely vanhenee viidessä vuodessa ja törkeä pahoinpitely kahdessakymmenessä vuodessa. Rikokset, joista on mahdollista saada elinkautinen vankeustuomio, kuten murha, eivät vanhene koskaan.

Säilytä todisteet

Kaikki muistikuvat, myös kellonaika tapahtuneesta, kannattaa kirjata ylös. Silminnäkijöiden yhteystiedot kannattaa pyytää heti tapahtuman jälkeen ja kirjallinen materiaali kuten sähköpostit, kuitit, kuvakaappaukset viesteistä jne. säilyttää.

Kuinka alaikäinen tekee rikosilmoituksen

Alaikäinenkin voi tehdä rikosilmoituksen. Rikoksen selvittämisen yhteydessä alle 15 vuotiastakin voidaan kuulla, mutta se on harvinaista. Mitä nuoremmasta lapsesta on kyse, sitä suurempaa harkintaa käytetään. Uhrin ollessa alle 15-vuotias huoltaja toimii hänen puolestaan. 15-17-vuotiaan kanssa huoltaja kutsutaan mukaan kuulusteluun ja oikeudenkäyntiin, mutta huoltaja ei yksin toimi nuoren puolesta.

Jos tekijä on läheinen henkilö

Jos teosta epäillään huoltajaa tai muuta läheistä henkilöä, voidaan ha­kea edunvalvoja. Edunvalvojan tehtävä on suojata rikoksen tekijältä. Edunvalvoja on yleensä asianajaja tai muu asiaan koulutuksen saanut henkilö. Edunvalvojan tehtävänä on nimenomaan valvoa uhrin etua ja sitä, että kaikki asiat menevät tutkinnan aikana oikein.

Poliisille on turvallista mennä puhumaan myös hankalissa tilanteissa, esimerkiksi jos kotona on väkivaltainen vanhempi. Poliisin tehtävänä on varmistaa turvallisuus kaikissa tilanteissa.

Jos tilanne mietityttää voit aloittaa juttelemalla Rikosuhripäivystyksen chatissa. Rikosuhripäivystys ei ole sama kuin poliisi vaan itsenäisesti toimiva järjestö.

Jos olet epävarma miten ilmoitus tehdään

Apua rikosilmoituksen tekoon saat poliisilta tai Rikosuhripäivystyksestä.

Rikosilmoitusta varten tarvitset seuraavat tiedot:

  • Mitä on tapahtunut
  • Miten teko tai laiminlyönti on tapahtunut
  • Missä teko on tapahtunut ja mihin aikaan
  • Kuka on teon tehnyt. Ellei tekijä ole tiedossa, anna poliisille tekijän tuntomerkkejä esimerkiksi ikä, pituus, vartalon muoto, kasvojen piirteet, puhe, liikkuminen tai pukeutuminen
  • Minne päin ja miten tekijä poistui paikalta
  • Jos tekijä liikkui ajoneuvolla; ajoneuvon rekisterinumero ja muut tuntomerkit (merkki, väri, malli)
  • Tekijän vaarallisuus (aseistautuminen, mielentila, uhkaukset, päihteiden käyttö)
  • Luovuta poliisille materiaali, mitä sinulla on hallussasi tapahtumasta.
  • Internetissä tapahtuvissa teoissa on hyvä kerätä talteen esimerkiksi tekijän profiilin tietoja ja kuvakaappauksia teosta.

Tee rikosilmoitus netissä