TARUA
Kiusaaminen ei ole rikosnimike, mutta monet kiusaamisen tavat ovat rikoksia, kuten pahoinpitely, uhkailu, kunnianloukkaus, omaisuuden tuhoaminen tai kiristys.
Luokkakaveri uhkaa sanallisesti tai fyysisin merkein heittää sinua saksilla koulussa. Tämä voi täyttää rikoksen määritelmän.
TOTTA
Väkivallalla uhkailu täyttää laittoman uhkauksen määritelmän joka on rikos.
Finlexin mukaan:
”Laittomaan uhkaukseen syyllistyy se, joka nostaa aseen toista vastaan tai muulla tavoin uhkaa toista rikoksella sellaisissa olosuhteissa, että uhatulla on perusteltu syy omasta tai toisen puolesta pelätä henkilökohtaisen turvallisuuden tai omaisuuden olevan vakavassa vaarassa.”
Kiusaamiselle ei voi tehdä mitään.
TARUA
Jos koet tai näet kiusaamista älä vähättele sitä. Aikuisten velvollisuus on auttaa. Aloita kertomalla luotettavalle aikuiselle kiusaamisesta ja vaadi apua.
Juoruilu ei ole kiusaamista.
TARUA
Juoruilu voi olla kiusaamista, ainakin jos se on pahantahtoista. Juoruilu lasketaan epäsuoraan kiusaamiseen, joka voi olla ilkeiden juorujen levittämistä, toisen mollaamista ja pahan puhumista selän takana. Kiusaamisella on monia muotoja, kukaan muu ei voi määritellä mikä on kiusaamista, paitsi kiusattu itse.
Luokan suljetussa WhatsApp ryhmässä haukutaan oppilasta, joka ei ole mukana ryhmässä. Ryhmän jäsenet voivat syyllistyä rikokseen.
TOTTA
Suljetussakin ryhmässä tapahtuva haukkuminen tai pilkkaavien kuvien jakaminen voi täyttää esimerkiksi kunnianloukkauksen tunnusmerkit, joka on rikos. Vaikka tilanne ei täyttäisi rikoksen tunnusmerkkejä, niin käytös on yksiselitteisesti väärin ja siihen pitää puuttua.
Lain mukaan voin sosiaalisessa mediassa jakaa muokatun kuvan ystävästä, mutta vain jos olen itse ottanut alkuperäisen kuvan.
TOTTA JA TARUA
Jos olet itse ottanut kuvan on sinulla oikeus jakaa sitä sosiaalisessa mediassa.
Jos kuvan muokkaus on tehty pilkkaavassa mielessä on sen jakaminen kuitenkin kunnianloukkaus ja täyttää rikoksen tunnusmerkit.
Jos jaan tutustani sosiaaliseen mediaan yksityisiä tietoja, joita hän ei ole tarkoittanut julkiseen jakeluun, kyse on kunnianloukkauksesta.
TARUA
Jos jaat toisen yksityisiä tietoja niin, että ne ovat julkisesti saatavilla syyllistyt luultavasti rikokseen. Kyse ei kuitenkaan ole kunnianloukkauksesta vaan yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Tästä rikosnimikkeestä voi saada tuhansien eurojen sakon. Finlexin mukaan:
“Yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen syyllistyy levittämällä sellaisia tietoja, jotka voivat aiheuttaa kärsimystä sille, jota tieto koskee.”
Jos sinua kiusataan somessa kannattaa poistaa tili ja jatkaa elämää.
TARUA
Si nun ei tarvitse sulkea sometiliäsi ja poistua somesta jos olet kokenut kiusaamista. Kiusaaminen ei koskaan ole kiusatun vika ja paras ratkaisu ei aina ole se, että kiusattu poistuu tilanteesta, jossa kiusaamista tapahtuu. Muista, että kiusaajat oireilevat omaa pahaa oloaan kiusaamisella. Tarvittaessa on asiasta tehtävä rikosilmoitus.
Jos sinua kiusataan somessa:
- Kerro aikuiselle
- Älä anna kiusaajille huomiota reagoimalla viesteihin tai kommentteihin
- Ota kuvakaappaus kiusaajien lähettämistä kommenteista, kuvista jne.
- Poista kommentit ja blokkaa mahdollisuuksien mukaan kiusaaja sometileiltäsi
- Ilmoita asiattomasta käytöksestä somen ylläpitoon
- Jos tilanne jatkuu tee rikosilmoitus
Minua kiusataan, loukataan ja/tai uhkaillaan netissä. Poliisiin ei voi auttaa asiassa.
TARUA
Ensisijaisesti tulee käyttää palvelun tarjoamia estolistoja ja ilmoittaa asiasta ylläpitoon. Mikäli häirintä kuitenkin jatkuu, ole yhteydessä poliisiin. Kun ilmoitat asiasta, kerro lyhyesti mitä on tapahtunut ja kenen taholta. Merkitse selkeästi materiaaliin kohdat, mihin haluat poliisin kiinnittävän huomiota ja ota mahdollisuuksien mukaan kuvakaappauksia tapauksesta. Lähetä myös suorat linkit osallisten profiileihin.
Koetko, että sinua on kiusattu? Koulussa, kotimatkalla, vapaa-ajalla tai netissä? Tai tiedätkö, että kaveria kiusataan?
Jos vastasit kyllä tai epäröit, pyydä apua
Kiusaamiseen pitää aina puuttua, koska sillä on todella pitkälle kantavat vaikutukset. Jos olet kokenut kiusaamista, älä vähättele kokemaasi.
Voit ottaa asian puheeksi olemalla yhteydessä turvalliseen aikuiseen tai seuraaviin tahoihin: